…na, de ha nincsen disznó?

 

” Mit néktek nem enni abból, mire Allah neve megemlittetett, ha kinyilatkoztatásainak hivői vagytok. Mit néktek nem enni abból, mire Allah neve megemlittetett; s bizony részletezé néktek, mi megtiltatott néktek, hacsak nem kényszerültök reá. Lám! Sokan tévelyednek el vágyaik által, tudatlanul.Lám! Urad Legjobb Tudója a törvényszegőknek.” (6/118-119)
“S a jószágból mi terhet von, s mi éteknek (való). Egyetek abból mit Allah adott néktek, s ne kövessétek a Sátán lépteit. Lám! Az néktek nyilvánvaló ellenségtek.” (6/142)
” Mondd: Nem találom meg abban, mi nékem sugalltatott a tiltottat az evőre, hogy (ne) egye azt kivéve, ha az tetem, kiömlő vér, vagy disznóhús, mert az irtóztató, avagy gyűlöletes, mi nem Allahnak szentelt. S ki rákényszerül, (de) nem vágyból, sem törvényszegésből, hát íme! Urad Megbocsájtó, Könyörületes.” (6/145)
——————————-*********************————————***********

11,1. Szóla ismét az Úr Mózesnek és Áronnak, mondván nékik:
11,2. Szóljatok Izráel fiainak, mondván: Ezek azok az állatok, a melyeket megehettek minden barmok közül, a melyek vannak e földön:
11,3. Mindazt, a minek hasadt a körme, és egészen ketté hasadt körme van, és kérõdzõ a barmok közt, megehetitek.
11,4. De a kérõdzõk * és a hasadt körmûek közül ne egyétek meg ezeket: A tevét, mert az kérõdzõ ugyan,de    nincs    hasadt körme, tisztátalan ez néktek.
* 5 Móz. 14,7.
11,5. A hörcsököt, * mert kérõdzõ ugyan, de nem hasadt a körme, tisztátalan ez néktek.
* Zsolt. 104,18.
11,6. A nyulat, mert kérõdzõ ugyan, de nem hasadt a körme; tisztátalan ez néktek.
11,7. És a disznót, mert hasadt körmû ugyan és egészen ketté hasadt körme van, de nem kérõdzik; tisztátalan ez    néktek.

„Bölcseink azt tanították, hogy átok követi azt, aki kutyákat vagy malacokat tenyészt, ugyanis gyakori az általuk okozott kár.” (Maimonidesz, Misne Torá, A kártevés szabályai 5:9.)

Elgondolkodtató, hogy a világ egyes részein nem eszik a disznó húst. Más részein például a marhát nem eszik, majd erre is rátérünk. Érdekes, hogy a muzulmán illetve zsidó hit a disznót azért tiltja, mert tisztátalan állat. Míg a hindu a marhát azért mert szent. Persze mindennek van racionális magyarázata, csak utána kell járni, de alapvetően azért mégis fura, hogy az embereket vallással bármire rá lehet venni, csak istent, allahot, buddhát kell megemlíteni és rögtön teszik amit kell és ami amúgy feltehetően jó nekik. Ha azt mondod a sivatagban élő népnek (ez esetben tökmindegy, hogy szír, arab, zsidó vagy bármi más), hogy ne egyél disznóhúst, mert ezen az éghajlaton, állatorvos (meg emberorvos is amúgy) nélkül felér az öngyilkossággal, akkor azt fogja kérdezni, hogy miért. Mert féreg, borsóka, aujeszky-féle vírus (ami ugyan az emberre nem, de a háziállatokra nagyon veszélyes) és egyéb ocsmányságok is lehetnek benne, ráadásul még nem találták fel a hűtőt, a mikrót és feltehetően a féreghajtót meg az antibiotikumot sem. Nos akkor azt fogja mondani, hogy ‘azért én megkockáztatom’…megeszi, aztán akkor puff neki, lőttek az arab világnak és a zsidónak is. Mert az ember ilyen. Mindenki egy igazi okostojás…jobban tudja nnna. A sertés  főzve a mérsékelt égövön sem egy életbiztosítás amúgy, de ezen az éghajlaton mindenképpen meggondolandó, már ha az embernek tervei vannak 20 éves kora után is.
Szóval kellene egy meggyőzőbb érv mint az igazság. Oké, hátakkor nem szabad, mert Isten szerint tisztátalan. Jaaaaa, az egész más. Disznóhús kilőve…mert nem szabad. Ennyi. Egyébként az is érdekes, hogy mennyire és hogyan tiltja egy vallás egy adott állat  fogyasztását. Mohammed azt mondja, hogy hacsak rá nem kényszerülsz és a Bibliában is van egérút. Vagyis éhen halni nem kell csak azért mert éppen nem áll rendelkezésre kecske, de alapvetően azért inkább együk azt mint a sertést. Isten racionális és okos ez van. A kérődző hasadt körműeket adta nekünk alapvetően arra a célra, hogy megegyük. Valamint a halakat. A többi vagy ragadozó állat, tehát NEM zsákmánynak való, vagy ragadozó ÁLLAT zsákmánya, nem a mienk. Ugyanúgy szereti a sólymot mint minket és nem akarja, hogy elegyük előle a nyulat. Mert akkor meg a sólyom hal ki. Logikus nem?
Ha megesszük a lovat és a tevét ami amúgy nem egészségtelen, akkor mi a fenén megyünk a csatába és min visszük a selymet TaiPeiből Marakeshbe? Még nem volt terepjáró, bölcs dolog volt hát a transzportot életben hagyni.
Teszem hozzá amúgy sem élne itt meg a disznó. A lényeg a zsírja ami mostanában ugyan ellenség, de gondoljunk azért ebbe bele jobban. A zsírszövet teszi a marhát, sertést és még a tonhalat is értékessé. Ha az nincsen, akkor sütéskor cipőtalp lesz. A sovány sertés nem jó. Itt nem lenne kövér amúgy sem, szóval jobb eleve megszabadulni a gondolatától is.
Ezt nem csak én mondom, hanem legújabb kutatások is. Szóval volt errefelé sertés, de lévén nem kérődző, a tartása itt elég gazdaságtalan lehetett.
Olvassátok mit ír erről a NatGeo.

http://www.ng.hu/Civilizacio/2006/04/Hova_tuntek_Babilon_sertesei

Az is érdekes kérdés, hogy a Biblia utasításai szerint annyi az étkezésre vonatkozó törvény, hogy se szeri, száma meg pláne.
Aszongya például, hogy nem szabad egy napon megenni az állatot és a kölykét. Ennek lényegében két nagyon fontos tanítása is van, ha jobban belegondolunk. Erkölcsi mondanivalóját nem kell ecseteljem, de ha vissza szállunk a földre akkor is van ennek értelme. Képzeljük el, hogy levágjuk az utolsó kecskénket, meg még gyorsan utána a gidáját is, mert ha már lúd legyen kövér, szóval legyen egy kis habzsidőzsi. Holnap meg esszük a homokot meg rágjuk a szánk szélét. De nem azt mondjuk az okoskodó humanoidnak, hogy ne zabálj fel ma mindent mert nem marad későbbre tenyészanyagod, mert erre azt mondja, hogy Te csak legyél cool, majd azt ő jobban tudja, majd megoldja akkor amikor itt az ideje. Mondd, hogy Isten nem szeretné, ha kiirtaná a saját birkanyáját és mindjárt beklikkelődik, mint border collienak a laydown. Az ember hülye és arrogáns, Isten csak próbálja megvédeni, hamár annyit vesződött vele. Lehet fel kellett volna adja már azokban az időkben és nézhetett volna egyéb elfoglaltság után. Nyugodtabbak lennének az estéi, ha engem kérdeztek.
Másik dolog, hogy Isten bárkié legyen is, gondol a kis teremtményeire. A Korán és a Biblia is állatvédő. A Koránban több fejezet szól arról, hogy az állatok bántalmazása tilos hithű muszlimnak. Allahnak nem tetsző dolog. A zsidók és a keresztények Istene ugyanezen az állásponton van. Mást ne mondjak ezért a leghumánusabb gyilok a kóser vágás és akár hisszük akár nem, az iszlám is. Mire érezne fájdalmat az állat már halott. Istennek rengeteg közölni valója volt, az élet minden területére vonatkoznak törvényei, így a konyha és az állattartás is benne foglaltatik. A zsidó és az arab konyhával majd másik posztban foglalkozunk. Benne az Iftarral ami a Ramadan ideje alatti vacsora lényegében. Életem legjobb birkáját tavaly Iftarból ettem. Közvetlenül nejlonzacskóból, de Iftar alkalmából.
Külön posztot érdemelne amúgy a középkelet európai zsidó gasztronómia…élén nagy barátommal a sólettel! Ha másért nem, hát ezért legalább értelme volt létrehozni az európai zsidóságot. Mert amit Izraelben esznek az nem annyira izgalmas mint amit Újlipótvárosban. (Kelly barátnőm innen a szomszédos Izraelből majd lesz kedves és bekommenteli, hogy mit eszik az izraeli zsidó. Nincsen benne füstölt libamell, sólet vagy töltött libanyak ezt most megmondom).
Isten első körben kötött szövetsége az emberrel sokkal kevésbé szellemi illetve magasztos mint inkább útmutatás arra, hogy hogyan éljük túl a gyerekkorunkat. A sajátunkét és az emberi fajét egyaránt. Azokban az időkben a kettő szinte egy és ugyanaz. Nem esszük a kiömlő vért (sem a Korán, sem a Biblia nem ad receptet a hagymás vérre ebben egészen biztosak lehetünk), nem ehetjük a sertést és nolám, a tengeri herkentyűket sem. A sivatagi népek Teremtője sokkal okosabb mint a görögöké. Vagy ők félreértettek valamit. Náluk a 40 napos böjt alatt annyi puhatestű tengeri biszbasz fogy, hogy csak na. Nagyon egészségtelen, pláne az böjti időszakban, diétaként bevive. Míg a sivatagi népek nem ehetik aminek nincsen pikkelye. Nagyon helyesen amúgy. A Korán és a Biblia egyébként rengeteg mindenben hasonlít. Az értelmezése már más kérdés, ha félre akarunk érteni valamit félre is fogunk. Szerintem Istenre érdemes odafigyelni és nem direkte félreértelmezni amit mond, akkor nem lesz baj.

Mint tudjuk Mózesnek két híre volt mire nagy nehezen leevickélt a hegyről, a két súlyos kőtáblával a kezében. Egy jó és egy rossz. Kezdjük a jóval. Sikerült lealkudni a parancsolatokat 10-re. Juhéééé…
Sajnálatos módon azonban a ‘Ne paráználkodjál!’ benne maradt. Affene….

2012, Dubai, U.A.E.
A szupermarketben minden van. Görög oliva olaj és egyiptomi narancs, indiai fűszerek és thai curry paszta, új zélandi bárány, ausztrál marha és angol szalonna. Hoppppppá. Hogy lehet ez. Pastrami, vagy basturma nyilván, az marhából van (erre a két dologra még visszatérünk receptestől) nade bacon?
Az sertéshús. Egy valamit nem szabad elfelejteni. Ez az ország a turistákból, az üzletemberekből vagyis külföldiekből él nem is akárhogyan. A turista (…”mit tehet, örül neki, hogy itt lehet”…énekelte Jenő az Európa Kiadó frontembere a 80-as években) szóval a turista nem feltétlen muszlim, de két hetet kibír hamandeggs nélkül. Viszont mi legyen ezzel a rengeteg bevándorlóval. Persze álljunk csak meg egy pillanatra és nézzük meg, hogy miféle bevándorló(k)ról is beszélünk.

Az expatok (itt dolgozók) java részét az angolok, franciák dél afrikaiak és az amerikaiak teszik ki. Nem feltétlen java részét mennyiségben, inkább vásárlóerőben. Filippino, thai, bangladeshi, indiai, pakisztani és egyéb közel, távol és dél kelet(ázsiai) és más, szegényebb arab országokból érkezett népek láthatóan nagyobb számban vannak jelen, de a vásárlóerő nem ott van. Szegényen jönnek és nem sokkal gazdagabban távoznak. A nagy shoppingolók az amcsik. De inkább a steakre és a burger húsra koncentrálnak. Ellenben itt ez a rengeteg idetelepült angol. Bacon nélkül nehezen élné túl. Már az is fura, hogy pia nélkül ilyen jól elvannak. (Nincsenek, erre valók az ITALBOLTOK) Szóval minden nagyobbacska szupermarketnek van sertéshús osztálya. Teljesen elkülönülve a többi húsrészlegtől, egy kis kapun keresztül lehet bejutni, meglehetősen tágas húspult, valamint hűtők mortadellákkal, szalámikkal, baconnel, virslivel, kolbásszal. A bejárat felett nagy betűkkel kiírva, hogy sertéshús, csak nem muszlimoknak. Probléma megoldva, mindenki boldog. A sertéshús amúgy nem túl drága, de van bárány és borjú, valamint rengeteg féle hal….egy darabig elleszünk sertéshús nélkül.

Andalogva vásárolgatni kéz a kézben....

Andalogva vásárolgatni kéz a kézben….

 

halpult

halpult

2012-11-01 16.06.16 2012-11-01 16.07.25

Van amúgy egy marha nagy előnye, ha egy országban nem eszik a disznóhúst, vagy bármit ebből az állatból. Képzeljünk csak el egy olyan világot, ahol nincsen sem ipari szalonna, sem sertészsír, sem egyéb oda nem való dolog mondjuk a borjú májasban, vagy a szárnya smáj patéban. Nem tehetik bele, mert tiltja a vallásuk. Az enyém is tiltja, hogy ipari szalonnával tömjenek májkrém, húskrém vagy paté címen. Szóval ez az előny megvan…viszont honnan szerválok gyulahúst. Első körben MI az a gyulahús???

A gyulahúst anyu és Gyula hentes szabadalmaztatta. A sertésnek négy ilyenje van asszem. Kis gömböc alakú, szaftos, rugalmas jól süthető hús. Egyben sütött verzióját esszük…zsírosbrugó, rászeletelt hideg gyulahússal a másnap, harmadnapi menü belőle. Amennyiben marad.

Megkérdeztem mutert e-mailben a know howról, itt a válasza, nem is variálok vele, jó receptestől.

 

gyulahús

gyulahús

– „Szija anyám, kéne a gyulahús receptje, meg, hogy hol is van az a sertésen…puszi d.”

– „Szija lányom.
A gyulahús a sertés lábszár. Körülbelül a csülök feletti rész
közvetlenül, de a lebőrözött csülök is hasonló.
A sült gyula receptje nálam az, hogy a húsdarab közepét letisztítva a
környező inas hústól – amiből remek brassóit illetve pörköltet lehet
készíteni – kapunk egy olyan hosszúkás, de mégis kerekded (vagyis
kis cipó formájú) húsdarabot, amit lehetőleg zsírban süt meg az ember,
hagyma, fokhagyma, zöld paprika, paradicsom és őrölt bors (tetszés
szerint bővíthető a fűszerek száma, fajtája) társaságában. Ez a
húsrész lehet borjú is, vagy bárány, birka stb. hasonló a jellege.
Nem szálkás, nem száraz ámde nem is zsíros, de jó zaftos.
Majd még jelentkezem. Jól vagytok? pusz Gabi.”

Ez anyám, nem szarozik, majd jelentkezik azt szevasztok.

Pontosan egy évembe telt kicsiholni a fotókat, azóta fekszik ez a poszt a fiókban. Anyám nem egy fényképész, élőben a gyulahús nagyon is jól néz kis.

Sütés előtt, már a tepsiben

Sütés előtt, már a tepsiben

 

 

Kész gyulahús.

Kész gyulahús.

Cikk arról, hogy miért NE együnk sertést.
http://www.denesotto.hu/cikkek/tel-s-mreg-az-asztalunkon

 

Categories: Uncategorized | Címkék: , , , | 2 hozzászólás

Bejegyzés navigáció

2 thoughts on “…na, de ha nincsen disznó?

  1. Kelly

    Izraelben sajnos nem esznek zsido eteleket. Arab kajak vannak izraelikent eloadva: schwarma, falafel, humusz, pita, shakshuka, aztan a marokkoi etelek es a druzok kajai. Sehol egy rendes europai zsido etel. Sajnos. 😦
    Sertrshus itt is kaphato az orosz boltokban, a tobbmillio orosz nem birna ki serteshus es vodka nelkul. Es mivel importalni tilos a sertest, de nem is erintheti a szent talajt, ezert colopokre emelt telepeken tenyesztik oket.

    • Koszi Judit, en is erre gondoltam amikor irtam a posztot, hogy ti igazabol arab kajat esztek, itt is ezek vannak. Amugy en szeretem a schwarmat is, ami leginkabb is olyan mint a girosz, meg az egyeb arab kajakat is, de a biztonsag kedveert tegnap beruhaztam egy kilo serteshusra. Sajnos itt a sovany valtozat van de megteszi az is. Itt a britek es a filippinok a nagy felvasarlok amugy…a z arabok szerint a filippinok olyanok mint a disznok, mindent megesznek ami nem fut el…meg a patkanyt is. Ami nem teljesen igaz, mert nem igazi pateszt, hanem valami nutria feleseget esznek otton. Itt szerencsere az nincsen. Mindenesetre egy jo Kare karet akarmibol is megennek, szerintem az a filippino csucs kaja.

Ki vele!

Működteti a WordPress.com.

Hobbyművész blog

kreatív ötletek

Kalofagas.ca

Greek Food & Beyond